USD 32,38
EUR 35,00
ALTIN 2.326,03
BIST100 9.096
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Bazı durumlarda astım kendiliğinden geçer. Ancak çoğu durumda ilaç tedavisi gerekir ve kontrol altına alınır. Eğer astım tedavi edilmez ise zamanla KOAH hastalığına dönüşebilir. Peki, astım için hangi bölüme/ doktora gidilir? İşte detaylar...

Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?
25 Kasım 2021 | 15:11
Son Güncelleme:

Astım Hakkında

Astımın nedeni kesin olarak bilinmemektir. Yapılan araştırmalarda bazı genetik ve çevresel faktörlerin bu duruma sebep olabileceği saptanmıştır. Ebeveynlerden herhangi birinde astım olması durumunda kişide ki astımı daha da güçlendirir. Ayrıca atopi adı verilen alerjik bir bünyeye sahip olmak, çocukluk ve bebeklik dönemlerinde geçirilen bazı solunum yolu enfeksiyonları, alerjik maddelere maruz kalmak astıma yol açan faktörlerdir.

Astımın ilk belirtileri arasında hırıltılı solunum gelir. Aynı zamanda hastalarda zaman zaman nefes almama durumu gelişebilir. Göğüste sıkışma, solunumda zorluk, öksürük gibi belirtiler genellikle her zaman görülmez. Bu belirtiler, astım ataklarında ki nöbetlerde daha sık görülür. Astım hastalarında belirtiler geceleri daha da artabilir.

Astıma Hangi Bölüm/Doktor Bakar?

Astım belirtileri gösteren çocukların, hastanelerin çocuk sağlığı ve hastalıkları ya da çocuk immünoloji bölümlerine gitmeleri gerekir. Yetişkinlerde ise iç hastalıkları ( dahiliye), göğüs hastalıkları, immünoloji gibi bölümlere başvurulabilir.

Kişilerde astım tanısı genel bir muayene ve solunum testi ile konur. Bu testlerin başında nikrit oksit düzeyi ölçümü gelir. Test, akciğerlerdeki iltihaplanmanın saptanması için uygulanır. Daha sonra hastaya, spirometri denilen solunum yolu fonksiyonu testi yapılır. Testlerin, hastanın ne kadar nefes alabildiği, ne kadarını dışarıya verebildiği ve akciğerlerde ne kadar havanın tutulabildiğini ölçmek için yapılmaktadır.