USD 32,36
EUR 34,94
ALTIN 2.325,18
BIST100 9.121
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Aşının önemi çok büyük!

Aşı karşıtlarına en iyi cevap son günlerde sosyal medyada paylaşılan bu karikatürle en iyi şekilde veriliyor.

Aşının önemi çok büyük! - Sayfa 1

Geçmişte önemli bir bulaşıcı hastalık olan çiçek hastalığı, kızamık gibi hastalıkların önüne aşı ile geçildi. Halen daha ülkemizde yeni doğan çocuklara gelişimleri sürecinde belirli aşılar vurulmaya devam ediliyor. Bugün yabancı ülkelerin bir çoğunda görüşen bulaşıcı hastalıklar, bu sayede Türkiye'de görülmüyor.

Aşının önemi çok büyük! - Sayfa 2

Çocuklarda Rutin ve Özel Aşılar 

Virüs ve bakteri gibi mikroorganizmaların hastalık yapma etkisinin ortadan kaldırılarak sağlıklı bireylere verilmesine aşı denir. Böylelikle kişinin bu mikroorganizmalarla yeniden karşılaştığında savunma oluşturması ve hastalığı hafif geçirmesi ya da hiç geçirmemesi amaçlanır. Aşı uygulamaları sağlık uzmanları tarafından steril bir ortamda uygulandığında son derece etkili ve güvenilirdir; uygulama onayı almadan önce uluslararası laboratuvarlarda uzun ve dikkatli bir incelemeden geçerler. 

Aşı uygulamaları sonrasında alerjik reaksiyon gibi ciddi komplikasyonların görülme ihtimali oldukça düşüktür. Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık veya hassasiyet görülebilse de bu yan etkiler aşıların önlediği hastalıklar yanında önemsizdir. 

Aşı uygulamaları sizi korumanın yanında hastalıkların sevdiklerinize yayılmasını da önlemeye yardımcı olur. Aşı uygulamaları her birimizin geleceğe karşı bir sorumluluğudur. Yalnızca birkaç nesil önce insanların yaşamlarını tehdit eden birçok hastalığı azaltmış, bazılarını ortadan kaldırmış aşılar hakkında toplumsal bilincin artması bu nedenle kritik önem taşımaktadır. 

Aşının önemi çok büyük! - Sayfa 3

Bebek ve Çocukların Rutin Aşı Takvimi Nedir? 
Ülkemizde T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenmiş, bebeklik döneminden itibaren temel sağlık hizmeti olarak uygulanan bir aşı takvimi bulunmaktadır. Temel sağlık birimleri haricinde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları uzmanları da aynı aşı programını izler, yenidoğanın büyüme ve gelişmesi takip edilirken aşıları da düzenli olarak uygulanmaktadır. 

Aşının önemi çok büyük! - Sayfa 4

Hastaneden Taburcu Edilmeden Önce: Hepatit B aşısının ilk dozu 
1. Ay: Hepatit B aşısının ikinci dozu 

2. Ay: Bebek rutin kontrolü sırasında BCG (Verem aşısı), KPA ve 5'li karma aşı (Karma aşı bebeği difteri, yeni doğan tetanozu, boğmaca, çocuk felci ve bebeklerdeki beyin zarı iltihabına (menenjit) karşı korumak için uygulanmaktadır. KPA aşısı ise bebekleri menenjit, orta kulak iltihabı ve zatürreye karşı korur.) 

4. Ay: 5'li karma aşı ve KPA aşıları 

6. Ay: Hepatit B aşısı, 5'li karma aşı ve çocuk felci aşısı 

12. Ay: KPA'nın son dozu, kızamık-kızamıkçık-kabakulak (KKK) ve suçiçeği aşıları 18. Ay: 5'li karma aşı, ağızdan canlı çocuk felci aşısı ve hepatit A (sarılık) aşıları 24. Ay: Hepatit A aşısı tekrarlanır. 

İlkokul 1. Sınıf: KKK ve 4’lü karma aşı pekiştirme dozları 

İlkokul 8. Sınıf: Tetanoz pekiştirme dozu uygulanır.