USD 32,21
EUR 35,11
ALTIN 2.504,95
BIST100 10.644
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Aşı ve PCR testi yaptırmak orucu bozar mı?

Ramazan ayında oruç ibadetini yerine getiren binlerce vatandaş, aşı ve koronavirüs testi yaptırmanın orucu bozup bozmayacağını merak ediyor. Peki Aşı ve PCR testi yaptırmak orucu bozar mı? Detaylara haberimizden ulaşabilirsiniz...

Aşı ve PCR testi yaptırmak orucu bozar mı?
05 Nisan 2022 | 13:32
Son Güncelleme:

Oruç; yemek, içmek, cinsel ilişki ve bu kapsama giren şeylerle bozulur. Bu nedenle, besin değeri taşımayan aşılar orucu bozmaz. Tedavisi devam eden hastalar, sağlıklarına kavuşup tedavileri sona erinceye kadar oruçlarını erteleyebilirler. İlaveten, Ramazan ayında herkesle birlikte oruca devam etmeyi arzu ediyorlar ve oruç tutmalarına da başka bir engel bulunmuyorsa iğnelerini iftardan sonra yaptırabilirler.

Bu imkâna sahip olmayanlar, tedavi ve aşı amaçlı iğne yaptırabilirler fakat oruçlu iken gıda ve vitamin iğneleri yaptıranların, ağızdan aşı alanların, damardan serum ve kan verilenlerin orucu bozulur. Bu durumda, bu oruç kaza edilir.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, aşının orucuna bir zararı olmadığını şu sözlerle ifade etti:

"Koronavirüs aşısı bir salgının önlenmesi adına yapılan bir çalışmadır. Bu aşı çalışmasında evet, vücuda bir enjeksiyon yapılmaktadır, ancak enjekte edilen şey gıda olmadığı, vitamin olmadığı ve bir de salgının önleme adına büyük bir toplumsal mazeret içerdiği için kesinlikle cevaz verilmiştir, aşı caizdir. Aşı sırası gelen kardeşlerimiz diledikleri takdirde korona virüs aşısı yaptırabilirler, oruçlarına zarar gelmez."