USD 32,27
EUR 34,98
ALTIN 2.448,65
BIST100 10.173
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Aşı olmayanlara kısıtlama mı uygulanacak?

Koronavirüsle mücalede alınan önlemlerin sonuç vermesiyle vaka sayılarında büyük azalma görüldü. Milyonlar 1 Temmuz'u beklerken aşı olmayanlar hakkında önemli uyarılarda bulunuldu. Türkiye normal hayata dönmek için gün sayarken aşı olmayanlara özel kısıtlamaların olacağını iddia edildi.

Aşı olmayanlara kısıtlama mı uygulanacak?
29 Haziran 2021 | 12:59
Son Güncelleme:

"Aşı olmayanlara kısıtlama gelecek mi?" sorusu Türkiye'nin gündemi oldu. Uzmanlar flaş uyarılarda bulunurken İçişleri Bakanlığı 1 Temmuz sonrası için 10 maddeden oluşan normalleşme açıklaması yaptı.

TÜRKİYE EN ÇOK AŞI YAPILAN ÜLKELER ARASINDA

Sağlık Bakanlığının verilerine göre, Türkiye'de bugüne kadar 47 milyon 146 bin 237 doz COVID-19 aşısı yapıldı.

Türkiye, toplam aşı sayısı bakımından dünyada 9. sırada yer alırken her 100 kişiye düşen aşı sayısı 55,82 oldu. 32 milyon 290 bin 411 kişiye ilk doz, 14 milyon 855 bin 826 kişiye de ikinci doz aşılar uygulandı

TEDBİRLER VE AŞILAR VAKA SAYILARINI AZALTTI

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 19-25 Haziran tarihleri arasından en çok vaka sayısı azalan illerin Bolu, Kastamonu, Muş, Yozgat ve Tokat olduğunu bildirdi.

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı duyuruda şu ifadeleri kullandı:

''Son bir haftada vaka sayısı en çok azalan illerimiz; Bolu, Kastamonu, Muş, Yozgat ve Tokat. Vaka sayılarının azalması normalleşme cesaretimizi artırıyor. Aşı ile endişeden kurtulacağız. Aşımızı yaptıralım.''

AŞI OLMAYANLAR İÇİN AÇIKLAMA

Van Valiliği öncülüğünde, aşı ve koronavirüs vaka durumuna ilişkin basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya; Vali ve Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Emin Bilmez, AK Parti Van Milletvekili Abdulahat Arvas, İl Sağlık Müdürü Mahmut Sünnetcioğlu katıld

"AŞILAMA ORANI İSTEDİĞİMİZ SEVİYEDE DEĞİL"

1 Temmuz itibarıyla yeni bir döneme geçileceğini belirten Vali Bilmez, "Kısıtlamaların neredeyse tamamının kalktığı, hayatın normale dönmesi için sabırsızlıkla bekleyen esnafımız için yeni bir döneme giriyoruz. Ama maalesef ilimizde aşılama arzuladığımız seviyede değil. 30 büyükşehirde ortalama aşılama oranı yüzde 52 iken, kentimizde yüzde 35 civarındadır. Aşı olması gerekenlerin yüzde 35'i aşı olmuş. Tüm Türkiye'de vaka sayısında ciddi bir azalma yaşanırken, bizde vaka sayısında bir azalma maalesef görememekteyiz.

"81 İL ARASINDA 71'İNCİ SIRADAYIZ"

Günlük 100-120 civarında pozitif vakamız bulunmakta. Hastane doluluk oranımızda koronavirüs için ayrılan bölüm de yüzde 30 civarındadır. Aşılamada ise Türkiye'deki 81 il arasında 71. sıradayız. Oysa aşılamayla ilgili en ciddi hazırlık yapan, bütün devlet hastanelerimizde sabah başlayıp gece saat 24.00'e kadar aşılama yapılmaktadır. Sağlık ocaklarında ise aile hekimlerimiz sabah 08.00'de başlayıp, 17.00'ye kadar aşılama yapıyorlar. Parklarda, bahçelerde, köylerde ise 213 personelimizden oluşan 63 ekibimiz gezici olarak sahada dolaşıyor. Bu ekiplerimiz lokanta lokanta, kafe kafe dolaşıp bu işletmelerde çalışanları aşılamaya çalışıyor." diye konuştu.

GEREKLİ HASSASİYETİ GÖREMİYORUZ"

Van olarak aşıda günlük 12 bin rakamını yakalayamadıklarını dile getiren Bilmez, "Bizim gibi büyüklükteki iller günlük 20 bin civarında aşı yapıyorlar. Aşı stokunda hiçbir problemimiz yok. Ekip sıkıntımız yok. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermemesinden dolayı aşılamada geri kalıyoruz. Bu da vakaların atmasına neden oluyor. Bu da hayatın, ticaretin normalleşmesini geciktiriyor. Bunun için hemşehrilerimizin hem aşı olmasını hem de çevresindeki insanları aşı olmaya götürmelerini hem de teşvik etmelerini talep ediyoruz. Aşı ekibimiz sürekli sahada. İstenilen yere ekiplerimizi gönderebiliriz.

"18'İNİ DOLDURMUŞ HER VATANDAŞIMIZI AŞILAMAMIZ GEREKİYOR"

Son bir yıldır vaka sayısında Türkiye'de nasıl en iyi iller arasında yer aldıysak, aşılamada da en iyi iller arasına bir an önce girmemiz gerekiyor. Bunun için de Vanlı hemşehrilerimizden bu konuda duyarlı olmalarını istiyoruz. Ticari hayatımızın bir an önce normalleşmesi için, yeni dönemde okullarımızın hiçbir kısıtlamaya tabi olmadan açılabilmesi için, bizim 18 yaşını doldurmuş her bir vatandaşımızı aşılamamız gerekmektedir." şeklinde konuştu.

"İLK 5'E GİRMELİYİZ"

Van'ın, aşılamada Türkiye'de ilk 5'e girmesi gerektiğini ve bunun için herkesi aşı olmaya davet eden Bilmez, sözlerine şöyle devam etti:

"Sağlık çalışanlarımıza olan saygımız gereği, esnafımıza olan saygımız gereği aşı olalım. Esnafımızın daha sıkıntılı günler yaşamasını istemiyorsak, hayatın bir an önce normale dönmesi için aşı olalım. Yeni dönemde okullarımızın zamanında açılması, çocuklarımızın mağdur olmaması için bizim aşı olmamız gerekiyor. Aşı sıralamasında Türkiye'de ilk 5'e girmemiz gerekiyor.

"AŞI OLMAYANLARA KISITLAMALAR UYGULANABİLİR"

Bir süre sonra aşı olmamış kişilere yönelik bazı kısıtlamalar söz konusu olabilir. Kamu kurumlarına girişlerde aşı olma şartının aranması, uçak bileti, şehirler arası toplu taşımada aşı olma şartı aranabilir. Vatandaşlarımızın da mağdur olmaması için şimdiden aşılarını yaptırmaları gerekiyor. Seyyar aşı stantlarımız kuruldu. İhtiyaç olması halinde de ekiplerimizi her yere gönderiyoruz.

"SAYIYI ARTIRMAK ZORUNDAYIZ"

Erciş'te aşı oranımız yüzde 29, Gürpınar'da yüzde 31, Çaldıran'da yüzde 32, Başkale'de yüzde 33, Tuşba'da yüzde 33, İpekyolu'nda yüzde 36, Saray'da 37, Muradiye'de yüzde 38, Edremit'te yüzde 38, Özalp'ta yüzde 38, Gevaş'ta yüzde 41, Çatak'ta yüzde 43, Bahçesaray'da ise bu oranımız yüzde 48. İl genelinde ise aşılamada yüzde 35'teyiz. 65 yaş üstü kesimin aşılamasında oranımız çok iyiydi. Ev ev dolaşıldı ve yaşlılarımız aşılandı. Bunun da sebebi, bizim yaşlı nüfusumuz az. Bu bölgede yaşayan yaşlı nüfusumuzu yüzde 90'nın üzerinde aşıladık. Bundan dolayı şu anda hastanelerde yatan yaşlı hastamız yok denilecek kadar az. Ama yaş düştükçe rehavetin, duyarlılığın azaldığını görmekteyiz. Aşı sayımızı artırmak zorundayız."

Delta olarak adlandırılan Hindistan varyantıyla ilgili bilgi de veren Bilmez, Van'da 8 Hindistan varyantı tespit ettiklerini, bunun 4'ünün Erciş, diğer 4'tünün de İpekyolu ilçesinde olduğunu söyledi.

İÇİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN 10 MADDE İLE NORMALLEŞME AÇIKLAMASI

Normal hayata dönüşün üçüncü etabına yönelik merak edilenler 10 maddede derlendi.

1 - Sokağa çıkma kısıtlaması ve şehirlerarası seyahat sınırlaması devam edecek mi?

Pazartesi-cumartesi günleri saat 22.00'den sabah 05.00'e kadar olan ve pazarları ise tam gün uygulanan sokağa çıkma kısıtlaması ile sınırlama süresince uygulanan şehirlerarası seyahat kısıtlaması sona erecek.

2 - İş yerleri hangi saatlerde çalışacak?

Tüm iş yerleri, ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiş olan açılış kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecek.

3 - Eğlence mekanları, sinema salonları, kapalı yüzme havuzları açılacak mı?

Açık yüzme havuzları 1 Haziran'daki genelgeyle faaliyete geçmişti. Yeni genelgeyle kapalı yüzme havuzları da hizmet vermeye başlayacak. Daha önce Kovid-19 tedbirleri nedeniyle faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, hamamlar, sauna ve masaj salonları ile eğlence mekanları gibi iş yerleri de açılacak. Bu iş yerlerinde ve konaklama tesislerinde saat 24.00'ten sonra canlı müzik dahil müzik yayını yapılamayacak. Bu iş yerleri, ruhsatlarındaki çalışma için belirtilen saate kadar müzik yayını olmadan yeme içme servisi yapabilecek.


4 - Restoran, lokanta, kafe gibi yerlere girişte HES kodu sorulacak mı, oturma düzeni nasıl olacak?

Restoran, lokanta, kafe gibi yeme içme yerlerine girişte daha önce belirlenen "ateş ölçümü, HES kodu sorgulama, maske takma" tedbirlerine devam edilecek. Masalar arası mesafe 1,5 metre olacak, aynı masada oturan kişi sayısı ise sınırlandırılmayacak.

5 - Kahvehane ve kıraathanelerde oyun oynanabilecek mi, nargile kafeler açık olacak mı?

Kahvehane ve kıraathanelerde taş ve kağıt oyunları oynanabilecek. Bu işletmelerde de masalar arası mesafe 1,5 metre olacak, müşteriler maske takacak. Nargile salonu ve nargile kafeler kapalı olacak, konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iş yerinde nargile servisi yapılmayacak.

6 - Konserler ve festivaller düzenlenebilecek mi?

Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinlikler, kişi başına asgari açık alanlarda 4 metrekare, kapalı alanlarda 6 metrekare yer bırakılarak düzenlenebilecek. Etkinliklere, Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecek.

7 - Toplu ulaşım araçlarında kapasite sınırlandırılacak mı, ayakta yolcu alınacak mı?

1 Temmuz'dan itibaren şehir içi veya şehirlerarası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu ve koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecek, ayakta yolcu alınabilecek ve maske takmak zorunlu olacak. 65 yaş ve üzeri vatandaşlar ile 18 yaş altı gençler ve çocuklar da şehir içi toplu taşıma araçlarını saat sınırlaması olmaksızın kullanabilecek.

8 - Kamu kurumları hangi saatlerde hizmet verecek?

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan 10.00-16.00 mesai uygulaması sona erdirilecek ve normal mesai düzenine geri dönülecek. Kamu kurum ve kuruluşları için günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme süresi, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecek.

9 - Nikah ve düğün törenlerinde hangi kurallar geçerli olacak?

Nikah ve düğünlerde, kapalı yerlerde uygulanan kişi başına asgari 6 metrekare yer bulunması şartı devam edecek, katılımcı sayısı sınırlanmayacak. Nikah ve düğünlerde yiyecek ve içecek ikramı 15 Haziran'dan itibaren yapılabiliyordu. Bu uygulamaya devam edilecek ancak yeni dönemde bu etkinlikler sırasında canlı müzik dahil müzik yayınına saat 24.00'e kadar izin verilecek. Sünnet, nişan ve kına gibi etkinlikler de 1 Temmuz'dan sonra yapılabilecek.

10 - Piknik alanlarında hangi tedbirler uygulanacak, mangal yakılabilecek mi?

Piknik ve mesire alanlarında metrekareye 4 kişi düşecek şekilde ziyaretçi planlaması yapılacak. Piknik alanlarında bulunan masaların arasında en az üç metre mesafe bulundurulacak. Mangal yakılabilecek.