USD 32,53
EUR 34,92
ALTIN 2.437,91
BIST100 9.717
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Aromatik bitkiler burada şifaya dönüşüyor

Tarih boyunca alternatif tıp ve günlük hayatın vazgeçilmezi olan aromatik bitkiler, Büyükşehir çatısı altında şifaya dönüşüyor. Başkan Yüce’nin talimatıyla kurulan Ali Taner Tıbbi ve Aromatik Bitki Laboratuvarı 1 yılda 222 bin adet şifalı ürün üretti. %100 doğal olan kenevir, badem, çörekotu yağı, cildi besleyen kremler, hidrosoller ve sabunlar internet satışında rekor seviyelere ulaştı.

Aromatik bitkiler burada şifaya dönüşüyor - Sayfa 1

Türkiye’nin en büyük tarımsal üretim projelerinden birine imza atarak Melen Botanik Vadisi’nde ürün eken, işleyen ve pazara kazandıran Büyükşehir Belediyesi, Sakarya için her geçen gün katma değer üretmeye devam ediyor.

Aromatik bitkiler burada şifaya dönüşüyor - Sayfa 2

Tarımsal üretimin ve güçlü bir bağışıklığın son derece önemli olduğunu tüm dünyanın fark ettiği pandemi sürecinde, bir tarım cenneti haline dönüştürülen arazilerde üretime başlayan ve şifa evlerini şehre kazandıran Büyükşehir, şifalı tıbbi ve aromatik bitkilerden üretilen 93 kalem ürünü yerel marketler ve e-ticaret platformlarında çok kısa bir sürede şifalı ürünlerini vitrine çıkardı.

Aromatik bitkiler burada şifaya dönüşüyor - Sayfa 3

Büyükşehir işleyip vitrine koyuyor

Sakarya Büyükşehir Belediyesi 60 kilometrelik Melen Botanik Vadisi’nde yüzlerce çeşit aromatik bitkinin üretimine başladı. İlk günden bu yana büyük ilgi gören ürünlerin %90’ı ilk etapta talep üzerine yurt dışına ihraç edildi.

 Bu şekilde oluşturulan ticaret hacmiyle üretim sahasını genişleten Büyükşehir, ürünlerin %10’luk kısmını ise her aşamasıyla birlikte kendisi işlemeye başladı. Hipokrat’ın ‘Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun’ sözünün önemine işaret eden bir anlayışla yola çıkan Büyükşehir, kısa bir süre sonra Ali Taner Tıbbi ve Aromatik Bitki Laboratuvarı’nı kurdu.

Aromatik bitkiler burada şifaya dönüşüyor - Sayfa 4

Aromatik, tıbbi bitkiler şifaya dönüşüyor

Sakarya’da oluşturulan tarım cenneti arazilerde verimli topraklardan alınan yüzlerce çeşit tıbbi ve aromatik bitkinin şifaya dönüşme serüveni ise bu laboratuvarda başladı. Kurulan özel ekip bu ürünleri büyük bir özenle işleyerek yağ, hidrosol, çay, sabun, kolonya, krem, mum ve losyona dönüştürdü.

 Yerel üreticiye destek olan, sözleşmeli tarım modelini benimseyen ve vatandaşlara her biri şifa olan ürünleri kolay şekilde ulaştıran bu sistem büyük ilgi gördü. Belediye, kendi üretimi ile çiftçiden temin ettiği tüm ürünlerle, Sağlık Bakanlığı onaylı formüllerle 93 kalem ürüne dönüştürdü. Bu üretim merkezi araştırma ve ürün geliştirme çalışmalarının yanı sıra gıda, kozmetik ürünlerinin de mikrobiyolojik analizlerinin yapılmasıyla Türkiye’de öncü bir model oldu.