Ankara'daki Dijital Güvenlik Zirvesinden Çarpıcı Uyarı
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) ve UNICEF iş birliğiyle Ankara'da düzenlenen "Çocukların Dijital Ortamlarda Korunmasına İlişkin Uluslararası Politika ve Uygulama Paylaşımı" toplantısının sonuç bildirgesi kamuoyuyla paylaşıldı. Küresel çapta uzmanların katıldığı toplantıda, dijital dünyadaki tehlikelere karşı acil eylem çağrısı yapıldı.
"Mevcut Çabalar Yetersiz, Yapay Zeka Riskleri Büyütüyor"
Yayımlanan ortak bildiride, dijital dünyanın çocuklara daha önce görülmemiş öğrenme fırsatları sunduğu, ancak aynı zamanda çevrim içi istismar, siber zorbalık, nefret söylemi ve dolandırıcılık gibi yıkıcı tehlikelere de açık hale getirdiği vurgulandı.
Özellikle yapay zeka alanındaki hızlı ilerlemenin çocuklara yönelik tehditleri karmaşıklaştırdığına dikkat çekilen raporda, "Bugüne kadarki çabalar, ihtiyaç duyulan sonuçları ortaya koyamamıştır. Atılan adımlar, dijital ortamdaki hızlı değişimlerin gerisinde kalmaktadır" ifadelerine yer verildi. Bildiride, suçların büyük çoğunluğunun rapor edilmediği ve mağdur çocukların ihtiyaç duydukları desteğe ulaşamadığı da belirtildi.
Sadece Yaş Sınırı Yetmez, Güvenli Tasarım Şart
Çocukları korumak için "yaş sınırının" tek başına yeterli bir önlem olmadığı belirtilen bildiride, platformların en başından itibaren çocukların güvenliğini ve esenliğini merkeze alan kapsamlı tasarımlarla kurulması gerektiğinin altı çizildi.
6 Maddelik Çözüm Haritası
Bildirinin sonuç bölümünde; devletlerin, teknoloji şirketlerinin ve ailelerin birlikte hareket etmesi gerektiği vurgulanarak şu 6 temel eylem alanı sıralandı:
-Yasal Çerçeve: Dijital hizmet sağlayıcılarını çocuklara uygun önlemler almaya zorlayacak güçlü hukuki düzenlemeler yapılmalı.
-Sektör Yönetişimi: Teknoloji şirketleri, çocukların güvenliğini ve mahremiyetini "varsayılan ayar" olarak platformlarına entegre etmeli ve yeni dijital koruma araçları geliştirmeli.
-Hızlı Müdahale: Çevrim içi şiddet mağduru çocukların hızlı ve çocuk dostu şikayet mekanizmalarına erişimini sağlayacak koruma sistemleri güçlendirilmeli.
-Dijital Okuryazarlık: Çocukların eleştirel düşünme becerilerini artıracak eğitimler verilirken, ebeveyn ve öğretmenlerin de farkındalığı artırılmalı.
-Çocukların Katılımı: Alınacak tüm kararlara ve çözüm süreçlerine çocuklar doğrudan dahil edilmeli.
-Uluslararası İş Birliği: Kolluk kuvvetleri ve adalet sistemleri arasında bilgi paylaşımına dayalı küresel bir iş birliği ağı kurulmalı.