Unutamama hastalığı: Hipertimezi nedir?

Hafıza ile ilgili bellekteki verilerin kaybı kadar kaybolmaması da bazı sorunlara işaret eder. Hipertimezi olarak adlandırılan durum, son derece nadir görülen bir nöropsikolojik durumdur.

Hipertimezinin temel özelliği, kişilerin otobiyografik bellek denilen, bireyin geçmişine yönelik olaylar ve deneyimleri, normal insanlardan çok daha fazla hatta hayatının çoğunluğunu kapasayacak derecede hatırlama durumudur. İki belirleyici özelliği şudur ;

* Birey kendi kişisel geçmişi hakkında düşünmeye anormal miktarda zaman harcar.

* Birey kendi kişisel geçmişinden belirli olayları hatırlamak için olağan üstü bir kapasiteye sahiptir.

Hipertimeziye sahip kişiler, kendilerine bir tarih verildiğinde o tarihin hangi güne denk geldiğini ve o tarihte kişisel bir bilgi olup olmadığını hatırlayabilirler.

Yaşadıklara günlere dair detaylara mükemmele yakın seviyede ki ayrıntılarla anımsarlar. Bu anımsama tereddüt yada bilinçli bir çaba olmadan gerçekleşir.

Öğrencileri taşıyordu şarampole devrildi: 3'ü ağır 12 yaralı LPG'ye indirim geliyor Jean Monnet Eylemleri Eğitim Çalıştayı Gerçekleşti Başkan Işıksu: Birlikte Rahmet Var Başkan Alemdar: Türkiye'mizi inşa eden emekçimizin bayramını kutluyoru Karagöl’de unutulmaz yürüyüş