Temu’ya Yaptırım Kapıda: Ayakkabılar Riskli Çıktı

Türkiye’de temsilcilik açmayan Çin merkezli e-ticaret platformu Temu’nun ayakkabılarında yapılan testlerde ürünlerin yarısında yüksek oranda kanserojen ve alerjen maddeler tespit edildi. Türkiye, Temu’ya yaptırım uygulamayı ve kargo gönderilerini daha sıkı denetlemeyi planlıyor.

Türkiye’de faaliyet gösterecek temsilcilik açma sözünü yerine getirmeyen Çin merkezli e-ticaret platformu Temu, ürün güvenliği nedeniyle gündemde. Türkiye’de satılan ayakkabılar üzerinde yapılan laboratuvar testlerinde, ürünlerin yaklaşık yüzde 50’sinde yüksek oranda kanserojen ve alerjen maddeler tespit edildi.

Türkiye’ye yapılan günlük 120-150 bin e-ithalat paketinin büyük bir kısmını Temu ürünleri oluşturuyor. Şirketin “ucuz platform” algısı oluşturmak amacıyla vergisiz fiyat göstermesi, ödemede ise ithalat vergisini tüketiciye yansıtması eleştiriliyor. Bu uygulama, yerli üretim ve e-ticaret rekabetini olumsuz etkiliyor.

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği Başkanı Berke İçten, söz konusu ürünlerin teste tabi olmadan tüketiciye ulaştığını ve bunun ciddi sağlık riski oluşturduğunu belirtti. Ayrıca, Temu’nun faaliyetleri nedeniyle Türkiye’de 200 orta ölçekli ayakkabı üretim firmasının kapanmak zorunda kaldığı ifade edildi.

Yetkililer, Temu’ya yönelik yaptırımların gündemde olduğunu, kargo gönderilerinin gümrüklerde daha sıkı denetime tabi tutulacağını duyurdu. Türkiye, tüketici güvenliğini ve eşit rekabet şartlarını korumayı hedefliyor.

"Sosyal Medyada Geleneğe Uygun Ve Hatalı Eserler Bir Arada" Yılın Son Kültür Sanat Takvimi Açıklandı Sakarya, Sokak Hayvanları İçin Türkiye’nin En Kapsamlı Kampüsünü Açtı! Ferizli Belediyesi Aralık Ayı Muhtarlar Toplantısı Gerçekleştirildi Afetlere Hazırlıkta Doğru Bilgi ve Doğru Adım Sakaryaspor'u Bir Gece Aniden Başkansız Bıraktı