SGK ve Bağ-Kur'lulara müjde! Hesaplara yatırılıyor

Başvuruyu yapanların hesabına paralar toplu bir şekilde ödeniyor. SGK veya Bağ-Kur fark etmiyor. Ödemeler tek seferde hesaplara yatırılıyor. İşte detaylar...

Yaşı gelip prim ödeme gün sayısını tamamlamayanlar ödedikleri prim miktarını toplu halde alabiliyorlar. Birden çok işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının geçilmesi halinde de para iadesi yapılıyor. İşte emeklilik ve prim ödemelerine ilişkin tüm merak edilen ayrıntılar.

KİMLER BU ÖDEMEDEN FAYDALANABİLİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) yatırılan primler talep edilirse sigortalılara geri ödeniyor. Emeklilik yaşını dolduranlar prim iadesi hakkından faydalanabilir. Yalnızca çalışandan kesilen, uzun vadeli sigorta kollarını (malullük, yaşlılık, ölüm) ifade eden primler iade edilir. İşveren payı, sağlık sigortası payı ve İşsizlik Sigortası Fonu için kesilen prim iade edilmez. Prim iadesi birincisi toptan ödeme ve ikincisi de birden fazla işveren yanında yapılan çalışmalarda prime esas kazanç üst sınırının aşılması durumunda yapılır.

Toptan ödeme; emeklilik için aranan yaş koşullarından yaş şartını sağlayıp yeterli prim ödeme gün sayısına sahip olmayan sigortalılara yapılır. Tavanı aşan kazançlara ilişkin prim iadesi hemen yapılabilir. Prim iadesine yönelik merak edilen soruların yanıtları şöyle: