KOLAJENDEN GELEN SAĞLIK

KOLAJENDEN GELEN SAĞLIK

Diyetisyen Zeynep Beşiroğlu zeynpbesiroglu@gmail.com

Kolajen vücudumuzda yaygın ve en fazla bulunan bir proteindir. Kolajen başta kas, kemik, cilt, kan damarları, sindirim kanalı ve tendon yapısında bulunur. Cildinize yapısal destek sağlamak ve kemik dokusunu güçlendirmek gibi önemli işlevleri mevcuttur. Genelde sağlıklı beslenme ile yaşa bağlı kolajen sentezini çokta destekleyemiyoruz bu sebeple cildin sarkmaması, dayanıklılığın artması, kas ve kemik dokusunda güçlenme için kolajen desteğinin yarar sağladığını gösteren çok değerli araştırmalar vardır. Doğal üretimin azalmasının yanı sıra şeker tüketimi, vitamin mineral yetersizlikleri, yanlış güneşlenme de vücudumuzda kolajen üretimini durdurmaktadır.

İnsan vücudunda bilinen en az 16 tip kolajen var. Ancak bu 16 tip içerisinde en yaygın olanları tip 1,2,3 ve tip 4 kolajendir.

Tip 1: Vücuttaki kolajenin %90’ını oluşturur. Deri, kemik, tendon ve bağ dokuda bulunur. Cilde gerginlik ve elastikiyet verir.

Tip 2: Eklem ve kıkırdaklarda bulunur. Eklem sağlığı için önemlidir.

Tip 3: Kaslar, organlar ve damarlarda bulunur.

Tip 4: Derinin katmanlarında bulunur.

Vücuttaki kolajeni beslenme yoluyla arttırabileceğimiz, doğal kolajen kaynakları; et ve kemik suyu, balık suyu, tavuk suyu, yumurta beyazı, yeşil sebzeler, avokado ve avokado yağı, kırmızı meyveler, sülfür içeren besinler(muz, sarımsak, yeşil zeytin, kereviz), üzüm çekirdeği, soya ve soya ürünleridir.

Kolajenin faydaları;

-Cildin kuruluğunu önlüyor ve cilt yaşlanmasını yavaşlatıyor.

-Saç, tırnak ve diş gibi dokuları güçlendirir.

-Selüliti azaltmaktadır.

-Kas ağrılarının giderilmesinde etkilidir.

-Kas kütlesinin artışını destekleyerek, metabolizma hızını arttırır.

-Eklemlerde ağrıyı azaltıyor.

-Osteoporozdan korunmada etkili.

-Aterokseklerozu geciktirebilir.

-Karaciğeri güçlendirmekte.

-Göz sağlığını korumaktadır.

-Mide asidini düzenleyerek sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını sağlar.

Kolajen üretimi diyet, yaşam tarzı, stres ve kötü alışkanlıklar gibi birçok faktörden etkilenir. Kolajen yıkımını yavaşlatmak için sağlıklı bir yaşam tarzına başlayın, bol su için, beslenmenize dikkat edin ve yeterince uyuyun.


Tüm yazılarını göster