İşte Sakarya'nın en leziz 15 yemeği!

Sakarya çok kültürlü bir yapıya sahip olan, bu kültürlerin ve etnik yapının etkisine bağlı olarak mutfak kültürü de zenginleşmiştir. Yörede yaşayan Yörükler, Kafkaslar, Boşnaklar, Lazlar, Arnavutlar ve daha birçok göçmen kendi mutfak kültürlerini Sakarya mutfağına yansıtmıştır.

Pekmezli Ayva Dolması

16. yüzyıldan beri Osmanlı mutfağının en sevilen lezzetlerinden biri olan ve saray mutfağında da yerini alan pekmezli ayva dolması, günümüzde Sakarya geleneksel mutfağının önemli lezzetleri arasında yerini almaktadır. Meyve ve etin bir araya geldiği nadir yemeklerden biri olan pekmezli ayva dolması, Sakarya’da gastronomi turizmi açısından da önemli bir yere sahiptir.

Meyve, et ve pirincin mükemmel birleşimi ile yapılan yemek hem farklılığıyla hem de lezzetiyle fark yaratıyor. Yemeğin lezzetinin sırrı ise pekmezde saklıdır. Büyük boy ayvalar ikiye bölünerek içi oyulur. Kuzu kıyma, pirinç, kuru soğan, ayva püresi ve baharatların kavrulmasıyla oluşan iç harcı ayvaların içine doldurulur. Son olarak pekmez ilave edilir ve fırına verilir. Sakarya sofralarında sıklıkla yerini alan yemeği mutlaka denemelisiniz.