Gazze’de 22. Ay: Can Kayıpları Artıyor, Çatışmalar Sürüyor
7 Ekim 2023’te başlayan savaşta Gazze’de ölü sayısı 62 bini geçti. İsrail hükümeti, Hamas tamamen teslim olmadan operasyonları durdurmayacağını vurgularken ABD ve AB ateşkes çağrılarını yineliyor. Türkiye’den bölgeye 100 bin tonun üzerinde yardım ulaştırıldı. İsrail, Gazze’nin büyük bölümünde kontrolü genişletse de tam bir işgal ilan etmiş değil.
Gazze’de savaş 7 Ekim 2023’te Hamas’ın İsrail’e yönelik saldırılarıyla başladı. O tarihten bu yana geçen 22 ayda Gazze’de hayatını kaybedenlerin sayısı 62 bini aştı. İsrail tarafında ise binlerce asker ve sivilin yaşamını yitirdiği biliniyor.
İsrail hükümeti ve ordusu, Hamas’ın askeri varlığı tamamen ortadan kaldırılmadan ve rehineler serbest bırakılmadan operasyonların sona ermeyeceğini açıklıyor. Bu nedenle son haftalarda özellikle Gazze Şehri’nin çevresinde yeni saldırılar yoğunlaşmış durumda.
ABD yönetimi, Mısır ve Katar aracılığıyla rehine takasıyla bağlantılı süreli bir ateşkes üzerinde çalışıyor. Washington, İsrail’in güvenlik hakkını kabul etmekle birlikte, savaşın daha fazla büyümeden durdurulması için baskı yapıyor. Avrupa Birliği de defalarca ateşkes çağrısı yaptı ve Gazze’deki insani krizi “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Türkiye, bugüne kadar Gazze’ye 100 bin tonun üzerinde insani yardım gönderdi. Gıda, ilaç ve tıbbi malzemelerden oluşan sevkiyatlar hem deniz hem hava yoluyla bölgeye ulaştırıldı.
Uluslararası arenada birçok ülke Gazze’ye destek mesajı verdi. Güney Afrika, İsrail’e karşı uluslararası mahkemede dava açarken; İspanya, İrlanda ve Norveç gibi ülkeler Filistin Devleti’ni resmen tanıdı. Latin Amerika’da da bazı ülkeler İsrail ile diplomatik ilişkilerini kesti.
İsrail ise Gazze’nin tümünü resmen işgal etmiş değil. Ancak Mısır sınırındaki koridor ve “güvenlik bölgeleri” adı altında toprakların önemli bir bölümünü kontrolü altına almış durumda. Bu alanların kalıcı hale getirileceği yönünde işaretler veriliyor.
Savaşın insani bilançosu giderek ağırlaşıyor. Açlık ve yetersiz beslenmeden kaynaklanan ölümler artarken, sağlık altyapısının çöktüğü bölgelerde sivillerin yaşam mücadelesi devam ediyor.