USD 42,51
EUR 49,55
ALTIN 5.771,85
BIST100 10.963

ALTAY TANKLARI TSK ENVANTERİNE GİRİYOR

Türkiye’nin savunma sanayiinde en önemli projelerinden biri olan Altay Ana Muharebe Tankı, bugün itibarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) envanterine giriyor. Seri üretim sürecine geçen tanklar, Ankara Uzay ve Havacılık İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ndeki BMC Ankara Tank ve Yeni Nesil Zırhlı Araçlar Üretim Tesisinde düzenlenen törenle TSK’ya teslim edilmeye başlandı.

28 Ekim 2025 | 16:07
Son Güncelleme:
ALTAY TANKLARI TSK ENVANTERİNE GİRİYOR - Sayfa 1

250 Tank Üretilecek
Altay Tankı üretim programının temelleri, 9 Kasım 2018’de Savunma Sanayii Başkanlığı (SSB) ile BMC arasında imzalanan seri üretim sözleşmesiyle atıldı. Sözleşme kapsamında BMC, toplam 250 adet Altay Ana Muharebe Tankıüretip TSK’ya teslim edecek. Projede 200’e yakın yerli alt yüklenici görev alıyor.

Proje çerçevesinde ilk iki tank 23 Nisan 2023’te tamamlanmış ve testler için TSK’ya teslim edilmişti. Bugün itibarıyla seri üretim safhasına geçilmesiyle birlikte ilk grup tanklar resmen envantere dahil edildi.

ALTAY TANKLARI TSK ENVANTERİNE GİRİYOR - Sayfa 2

Yerli Üretim ve Üst Düzey Koruma
Altay Tankı, yüksek yerlilik oranı, modern atış kontrol sistemleri ve üst düzey koruma kabiliyetiyle öne çıkıyor. Yivsiz–setsiz 120 mm L55 kalibrelik ana silah ve Volkan II Atış Kontrol Sistemi ile donatılan tank, TSK’nın en güçlü kara unsurlarından biri olacak.

Hidropnömatik süspansiyon sistemi sayesinde zorlu arazi koşullarında otomatik palet ayarı ve seviyelendirme yapabilen Altay, muharebe sahasında üstün manevra kabiliyeti sunuyor. Tankın zırh sistemi, reaktif ve kompozit bileşenlerden oluşuyor. Ayrıca AKKOR Aktif Koruma Sistemi ile hibrit koruma sağlanıyor.

ALTAY TANKLARI TSK ENVANTERİNE GİRİYOR - Sayfa 3

TSK’nın Vurucu Gücü Artıyor
Tank Komuta Kontrol Bilgi Sistemi sayesinde diğer unsurlarla anlık veri paylaşımı yapabilen Altay, TSK’nın mevcut komuta kontrol altyapısıyla uyumlu şekilde çalışacak.

Uzmanlar, Altay Tankı’nın envantere girmesinin Türkiye’nin kara gücünde yerli üretim ve ileri teknoloji döneminibaşlatacağı görüşünde.