USD 34,26
EUR 37,59
ALTIN 2.880,24
BIST100 8.943

Almanların Osmanlı Döneminde Tarihi Eserlere Göz Diktiği Ortaya Çıktı: 111 Yıllık Müze Anlaşması

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Arslan, hazırladığı Assos-Behram kitabında, 1913 yılında Alman Arkeolog Theodor Wiegand'ın Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıyı fırsat bilerek İstanbul Arkeoloji Müzesi'ndeki eserleri Alman Bankasına teminat olarak almak istediğini açıkladı.

01 Ekim 2024 | 15:20
Son Güncelleme:
Almanların Osmanlı Döneminde Tarihi Eserlere Göz Diktiği Ortaya Çıktı: 111 Yıllık Müze Anlaşması - Sayfa 1

Osmanlı Devleti'nin ekonomik sıkıntılar yaşadığı 1913 yılında, Alman Arkeolog Theodor Wiegand, İstanbul Arkeoloji Müzesi’ndeki eserleri teminat göstererek Osmanlı Hükümeti’ne Alman Bankası tarafından yüklü bir kredi verilmesi için girişimde bulundu.

Almanların Osmanlı Döneminde Tarihi Eserlere Göz Diktiği Ortaya Çıktı: 111 Yıllık Müze Anlaşması - Sayfa 2

Wiegand, bu kredinin Osmanlı Devleti tarafından geri ödenemeyeceğini düşünerek, eserlerin önce Alman Bankası’na, daha sonra Prusya Devleti’ne satılmasını teklif etti.

Almanların Osmanlı Döneminde Tarihi Eserlere Göz Diktiği Ortaya Çıktı: 111 Yıllık Müze Anlaşması - Sayfa 3

Müzakereler Bir Yıl Sürdü

Prof. Dr. Nurettin Arslan, bu olayın ayrıntılarını Assos-Behram kitabında anlatırken, 1913 yılında başlayan müzakerelerin 1914 yılına kadar devam ettiğini belirtti.

Almanların Osmanlı Döneminde Tarihi Eserlere Göz Diktiği Ortaya Çıktı: 111 Yıllık Müze Anlaşması - Sayfa 4

Osmanlı yetkilileri Fransızlardan bir kaynak bularak, Almanların teklifini reddetti. Almanlar ise İstanbul Arkeoloji Müzesi’nden alacakları eserlerin listesini bile hazırlamıştı.