USD 32,37
EUR 34,94
ALTIN 2.325,47
BIST100 9.093
İHBAR hattı 0552 642 79 79

AK Parti’de milletvekili seçimleri için liste hazırlığı başladı

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, AK Parti’nin Genişletilmiş İl Başkanları toplantısının 1 gün öncesinde Ankara’da il başkanları ile yapılan birebir görüşmelerin detaylarını köşesine taşıdı. Selvi, yazısında il başkanlarına seçimlere ilişkin kanaatlerinin sorulduğunu, şehirlerinde öne çıkan isimleri bildirmeleri istendiğini ve milletvekili adayları için görüşlerinin alındığını kaleme aldı.

AK Parti’de milletvekili seçimleri için liste hazırlığı başladı
28 Eylül 2022 | 12:11
Son Güncelleme:
HABERFOKUS

İl başkanlarından milletvekili listesi yapmaları istendiğini belirten Selvi, milletvekili başvuruları başlamadığı için il başkanlarının liste yapmak yerine ilkeleri ortaya koymakla yetindiklerini ifade etti. Teşkilatların ithal aday istemediği, temayüller nedeniyle yaşanan sert rekabetin seçim kampanyasına olumsuz yansıdığı gibi il başkanlarının görüşlerini yansıtan 5 maddeye de yazısında yer verdi.

Abdülkadir Selvi’nin yazısının ilgili bölümü şu şekilde;

AK Parti seçim çalışmalarına başladı. Dün AK Parti’nin il başkanları toplantısı vardı. Ancak il başkanları bir gün önceden Ankara’ya davet edildi. Genel Merkez Yönetimi il başkanlarıyla birebir görüşmeler yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, “Sancak beyleri” olarak tarif ettiği il başkanlarına seçimlere ilişkin kanaatleri soruldu. Şehirlerinde öne çıkan isimleri bildirmeleri istendi, milletvekili adayları için görüşleri alındı.

İl başkanlarının milletvekili listeleri yapmaları da istenmiş ama onlar milletvekili başvuruları başlamadığı için liste yapmak yerine ilkeleri ortaya koymakla yetinmişler. Bu yaklaşımı çok sağlıklı buluyorum. Çünkü başta sahada seçim çalışmasını yapacak olan teşkilatın görüşü alınırsa ilk düğme doğru iliklenmiş olur. Tabii sadece görüş alınması yeterli olmaz. O düşüncelerin milletvekili listelerine yansıması gerekiyor.

1) Teşkilatlar ithal aday istemiyor. Millet kapısını çalıp derdini anlatacağı milletvekili istiyor.

2) Kontenjan aday gösterilecekse bu tercihin en az 10 ya da daha fazla milletvekili çıkaracak yerlerde yapılmasını öneriyorlar.

3) İl başkanları ve belediye başkanlarından aday gösterileceklerin istifa ettirilmesini ama aday gösterilmeyecekse izin verilmemesini istiyorlar.

4) Temayül yoklaması nedeniyle sert bir rekabet yaşandığını, bunun da seçim kampanyasına olumsuz yansıdığını düşünüyorlar.

5) Milletvekili adayları için birbirini denetleyen çapraz anketler yapılsın.