USD 32,27
EUR 34,82
ALTIN 2.410,16
BIST100 10.285
İHBAR hattı 0552 642 79 79

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan seçim kanunu açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, tv100 ekranlarında yayınlanan Pazar Siyaseti programına konuk oldu. Canlı yayında soruları yanıtlayan Yavuz, seçim kanunu ile ilgili akıllarda kalan soru işaretlerini de giderdi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz'dan seçim kanunu açıklaması
27 Mart 2022 | 11:52
Son Güncelleme:

tv100 ekranlarında Pınar Işık Ardor'un sunduğu Pazar Siyaseti programına konuk olan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı, Seçim İşleri Başkanı ve Sakarya Milletvekili Ali İhsan Yavuz, seçim kanunu ile ilgili soruları yanıtladı. Seçim Kanunu Komisyon toplantısında CHP'nin önerge vermemesini değerlendiren Yavuz, "CHP’nin komisyonda hiçbir şekilde ‘artık oy’ meselesine ilişkin konuşması ve madde üzerine eleştirisi yok " ifadelerini kullandı.

Yavuz'un açıklamalarından öne çıkanlar;

Biz 2 yıldan daha fazladır bu teklif için çalışıyoruz. Biz kendi içimizde seçim kanunu tekliflerini 2017’den beri yapıyoruz. 5 seçim kanunu 2 seçim kanuna çevirebilmek için çalışmalar yaptık. Sadece seçim kanunlarını tek yapalım desek muhalefet partilerinin tepkisini görürüz.

Bir baraj meselesi var yüzde 10’luk baraj yüzde 7’ye indirildi. Onun dışında partilerin seçime katılmasıyla ilgili değişiklikler var. Oy dağılımıyla yani milletvekili dağılımıyla ilgili değişiklik var. İlçe seçim ve il seçim kurullarıyla ilgili değişiklik var ve seçmenin kendisiyle ilgili değişiklikler var. Bunun ağırlıklı noktasını seçmenle ilgili konular oluşturuyor. En çok eleştirilen mesele artık oy yani milletvekili dağılımıyla ilgili komisyonda CHP’nin bir eleştiri olmadı. Söyleniyor ki CHP bu madde ile ilgili kıyameti koparıyor. Ama komisyon çalışmalarında bir tane bile önerge vermediler. Bütün maddelerle ilgili 4 tane önerge geldi. Artık oy’ meselesi yani milletvekili dağılımıyla CHP’nin çokta bir eleştirisi olmadı komisyonda. Komisyon çalışmalarında bir tane önerge vermediler. Bütün maddelerle ilgili önerge geldi ama oy dağılımıyla ilgili sadece İYİ Parti’den geldi. CHP’nin en çok ses çıkardığı maddeye önerge verme ihtiyacı dahi duymadılar.

CHP’yi şöyle değerlendirin bir görünen haliyle bir de gerçek haliyle bakın. Görünen haliyle bir örnek verdim. Komisyondaki maddeyle ilgili acayip bir tepki ortaya koyuyorlar. Ama gerçekte ne? İçerde komisyon içinde önerge verme ihtiyacı bile duymadılar. Mesela bizi bir takım suçlamalara ilişkin CHP’nin öyle geçmişe dönük hiç de sicili düzgün gözükmüyor. Bu kanun çalışması içerisinde ağırlık noktasının seçmenin durumu oluşturuyor. Buna ilişkin CHP’nin hiç iki kelam edildiğini duydunuz mu? Örnekler vermem gerekirse CHP seçmen hakkının yitirilmemesine ilişkin yapılacak çalışma düzenlemesine kayıtsız şartsız taraf olması gerekir.

CHP yeniden Kemal Kılıçdaroğlu gibiler seçmen olma imkanından mahrum olmasın diye ortaya konan bir yasal düzenlemenin arkasında kapı gibi durması gerekir. Mesela 500 bin kişi havuza düşüyor ortalama seçimlerde bunlar seçmen olamıyor. Biz bunlar mutlaka seçmen olmalıdır diye kendimizi parçalarken CHP normalde bunu bir parça savunması gerekiyor veya seslendirmesi gerekirdi. Hatta meclise gelirken hiç olmayan bir şey komisyonda ilave ettik. Adresi kapanan kişiler seçmen olamaz maddesi vardı ve adresi kapanan kişilerin seçmen hakkını yitirmesi ile ilgili madde koymuştuk.

Dedik ki adresi kapanmış olsa bile son seçmen olduğu yerden seçmen gösterilsin diye bir madde vardı. Ama biz buraya iki ilave daha yaptık buraya ve CHP’nin bunları seslendirdiğini göremezsiniz. Biz isterdik bu iki ilave maddeyi biz yapmayalım CHP bunu seslendirsin. CHP’nin seçmenle ilgili milletle ilgili bir hassasiyeti yok. Biz adresi kapanan kişilerle ilgili bir güzel ortam oluştururken. CHP’de diğerlerine ilişkin getirmesi gerekir. Biz bu konuda iki hüküm daha koyduk. Komisyonda, mahalli idareler genel seçimlerinde, atama ve tayinlerin dışında seçimlerde vatandaşların son 1 yıl içerisinde bulunduğu yerdeki seçmen kütüğünün dikkate alınmasında da süre değişikliğine gidildi. Bu süre önerge ile 6 ay olması istendi biz 3 aya düşürdük.

Cumhur İttifakı’nın unsurlarının bu ittifakın içerisinde bulunma dertleri baraj olamaz. Daha dün açıkladı Devlet Bahçeli ‘Bizim en önemli işimiz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı yeniden seçtirmektir’ bizi anlamayanların komplo teorisidir bu.

Konular: Ali İhsan Yavuz