USD 32,94
EUR 35,76
ALTIN 2.529,05
BIST100 10.891
İHBAR hattı 0552 642 79 79

Afet farkındalık projesinin yol haritası oluşturuldu

SUBÜ ve BTÜ ortaklığında hazırlanan ‘Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler’ başlıklı projenin ilk toplantısı düzenlenerek tanıtımı yapıldı ve yol haritası oluşturuldu.

Afet farkındalık projesinin yol haritası oluşturuldu - Sayfa 1

Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (SUBÜ) ve Bursa Teknik Üniversitesi (BTÜ) ortaklığında hazırlanan ve İçişleri Bakanlığı’nın ‘Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü Proje Desteği’ kapsamında kabul edilen ‘Afetlere Dirençli, Afetlerde Bilinçli Gençler’ başlıklı projenin ilk toplantısı gerçekleştirildi. Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği’nin yürütücülüğünü yapacağı projenin Serdivan’da bulunan Müzeyyen Kafe’de düzenlenen toplantısına SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, BTÜ Rektörü Prof. Dr. Naci Çağlar ve SUBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Fuat Boz da katıldı. Projenin tanıtımının yapıldığı ve izlenecek yol haritasının belirlendiği toplantıda Proje Koordinatörü ve SUBÜ Proje Geliştirme Müdürü Arzu Saygıner Çil, Anadolu Kültür, Eğitim, Spor ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Hasan Kansızoğlu, SUBÜ Arama-Kurtarma Ekibi’nden Öğretim Görevlisi Hasip Cana, Ebru Özyol ve Ahmet Bilgiç ile BTÜ Afet Yönetimi Koordinatörü Prof. Dr. Burak Arıcak ve BTÜ Afet Yönetimi Koordinatör Yardımcısı Araştırma Görevlisi Ömer Faruk Karan da yer aldı.

Afet farkındalık projesinin yol haritası oluşturuldu - Sayfa 2

Engelli bireylere özel önem

Toplantının açılış konuşmasında aktif birçok deprem kuşağının bulunduğu Türkiye’de afet bilincinin artırılması gerekliliğine vurgu yapan SUBÜ Proje Geliştirme Şube Müdürü Arzu Saygıner Çil, “Afet ve acil durumlarda olaylara hızlı ve uygun bir biçimde müdahale edilebilmesi adına gönüllü arama kurtarma ekiplerinin farkındalık düzeylerinin artırılması, engelli bireylerin afet bilinci kazanması da projemizin amaçları arasında yer alıyor. 

Afet farkındalık projesinin yol haritası oluşturuldu - Sayfa 3

Bu doğrultuda işitme ve görme engelli 250 bireyi afet bilinci ve arama-kurtarma çalışmaları konusunda bilgilendirmek, afet müdahale ekipmanları alarak afetlere hazırlıklı olmak, işitme ve görme engelli bireylere sesli betimleme ve işaret dili tercümanı eşliğinde kısa eğitim videoları hazırlamak, 1.000 üniversite öğrencisine afetler konusunda eğitici eğitimleri vermek, toplam 100 idari ve akademik üniversite personeline arama-kurtarma konusunda uygulamalı bilinçlendirme eğitimleri vermek, sivil toplum kuruluşları ve üniversite iş birliğini geliştirmek arzusundayız” diye konuştu.

Afet farkındalık projesinin yol haritası oluşturuldu - Sayfa 4

Lojistik ve destek kısmı da önemli

Gönüllülük faaliyetlerine önem verdiklerini ve bu doğrultuda üniversite çatısı altında bir arama-kurtarma ekibi oluşturduklarını belirten SUBÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sarıbıyık, “Ekibimiz AFAD tarafından verilen eğitimlerin önemli bir kısmını aldı ve almaya devam ediyor. Şu anda ilgili öğrenci topluluğumuz da eğitimlere başladı. Ekibimiz son yıllardaki birçok afette gönüllü olarak yer aldı. Ayrıca bulundukları alanlarda gelişen olaylara da müdahalede bulundu. Burada esas olan şeyin gönüllülük olduğuna ve zorlamayla bu işlerin yapılamayacağına inanıyorum.