USD 38,41
EUR 43,76
ALTIN 4.100,03
BIST100 9.433

ABD'den Rümeysa Öztürk Açıklaması: Hamas Bağına Dair Delil Bulunamadı

Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi ve Sakarya Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Öztürk’ün kızı Rümeysa Öztürk’ün vize iptaline ilişkin süreçte, ABD makamlarının herhangi bir antisemitik ifade ya da Hamas bağlantısına dair somut delil bulamadığı ortaya çıktı.

14 Nisan 2025 | 13:00
Son Güncelleme:
ABD'den Rümeysa Öztürk Açıklaması: Hamas Bağına Dair Delil Bulunamadı - Sayfa 1

Gözaltı Süreci Belgelerle Ortaya Kondu

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın iç yazışmaları ve Washington Post’un ortaya çıkardığı belgeler, Tufts Üniversitesi doktora öğrencisi Rümeysa Öztürk’ün gözaltına alınmadan önce herhangi bir antisemitik açıklama ya da Hamas’ı destekleyen söylemde bulunduğuna dair kanıt bulunmadığını gözler önüne serdi.

ABD'den Rümeysa Öztürk Açıklaması: Hamas Bağına Dair Delil Bulunamadı - Sayfa 2

Rümeysa Öztürk’ün Gümrük ve Göçmenlik Muhafaza Dairesi (ICE) tarafından gözaltına alındığı süreç, özellikle akademik çevrelerde ve sivil toplum kuruluşlarında endişeyle karşılanmıştı. ABD hükümetinin veri tabanlarında yapılan taramalarda da Öztürk’ün herhangi bir terör örgütüyle bağlantısına dair bulguya ulaşılamadığı vurgulandı.

ABD'den Rümeysa Öztürk Açıklaması: Hamas Bağına Dair Delil Bulunamadı - Sayfa 3

İsrail Yatırımlarına Karşı Yazı Gerekçe Gösterilmiş

ABD İç Güvenlik Bakanlığı (DHS), Öztürk’ün vize iptali kararına gerekçe olarak, kendisinin üniversitesine İsrail bağlantılı yatırımların sonlandırılması çağrısı yaptığı bir yazıyı göstermişti. Bu belge, resmi yazışmalarda öne sürülen tek somut dayanak olarak kaydedildi. Ancak yazının içeriği, herhangi bir radikal ya da yasa dışı eylem kapsamında değerlendirilmedi.

ABD'den Rümeysa Öztürk Açıklaması: Hamas Bağına Dair Delil Bulunamadı - Sayfa 4

Süreç Güvenlik Gerekçesiyle Gizli Yürütülüyor

21 Mart tarihli bir başka belgede ise, vize iptaline dair sürecin ICE operasyonlarının güvenliği gerekçesiyle gizlilik içinde sürdürüldüğü belirtiliyor. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu kararla ilgili kamuya açıklama yapılmayacağını bildirirken, İç Güvenlik Bakanlığı Washington Post’un yorum talebine yanıt vermedi.

ABD Dışişleri yetkilileri, “Süreçle ilgili süregelen veya bekleyen davalara dair yorum yapılmayacaktır” ifadelerini kullanarak soruları yanıtsız bıraktı.