USD 32,52
EUR 34,85
ALTIN 2.485,50
BIST100 9.548
İHBAR hattı 0552 642 79 79

ABD'de Fed'in faiz artırımı tepki çekti

Forbes'un başındaki isim, Fed'in izlediği yolun, insanları fakirleştirmek anlamına geldiğini söyledi.

ABD'de Fed'in faiz artırımı tepki çekti
21 Haziran 2022 | 13:11
Son Güncelleme:

Enflasyonu kontrol altına almak isteyen ABD Merkez Bankası (Fed), 75 baz puanlık artışa giderken, ülkede resesyon endişeleri körüklendi.

Son 28 yılın en yüksek faiz artışını gerçekleştiren ve temmuz ayındada faiz artırımı sinyali veren Fed'in izlediği politika, ABD'de tepkilerin odağına oturdu.

Fed'in faizi yükseltmesine eleştiri

Forbes İcra Kurulu Başkanı ve Genel Yayın Yönetmeni Steve Forbes, enflasyonu çözmek için ortaya konulan yol haritasının insanları fakirleştireceğini söyledi.

Newsmax'e verdiği demeçte Forbes, faiz oranlarının yükseltilmesinin tüketiciler üzerinde ciddi etkileri olacağı konusunda uyardı.

"İnsanları fakirleştirmek anlamına geliyor"

Forbes, "Açık sözlü olalım. Yumuşak bir inişten veya ekonomiyi yavaşlatmaya çalışmaktan söz ettiklerinde, bu, insanları fakirleştirmek anlamına geliyor." dedi.

Amerikalı iş insanı, Fed'in, daha yüksek faiz oranlarıyla "Amerikan ekonomisini cezalandırmak" yerine, doların değerini istikrara kavuşturmaya odaklanması gerektiğini vurguladı.

"Felaket olur" uyarısı

Forbes, ABD ekonomisi şu anda herhangi bir durgunluk belirtisi göstermese de faiz artışlarının, özellikle ipotek oranları bu yıl içinde yeniden düzenlendiğinde ve kış mevsiminde ısınma fiyatları yükseldiğinde tüketicilere zarar vereceğini öngörüyor.

Steve Forbes, "Büyük ve kötü bir şey oluyor. Bu kış ısınma yakıtı fiyatları geldiğinde, eskisinin iki katı para ödüyorsanız ve evinizi ısıtmak zorunda kalıyorsanız, bu bir felaket olur." uyarısında bulundu.

Ekonomistlerin 'durgunluk' tahmini

Forbes'un açıklamaları, ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin, yakın gelecekte resesyonun muhtemel olduğuna dair endişeleri gidermeye çalıştığı bir dönemde geldi.

Newsweek'in haberine göre, 10 ekonomistten yaklaşık 7'si, gelecek yıl içinde durgunluk olacağını tahmin ediyor.

Enflasyon yüzde 8,6'ya ulaştı

Diğer taraftan Amerikan halkının, enflasyon oranının mayıs ayında yüzde 8,6'ya ulaşmasının ve benzin fiyatlarının bu ay galon başına yaklaşık 5 dolara çıkmasının ardından ekonomik gerilemeyi hissettiğine dikkat çekiliyor.