USD 32,37
EUR 34,96
ALTIN 2.324,84
BIST100 9.080
İHBAR hattı 0552 642 79 79

ABD Tarafından Yaptırım Uyarısı Yapılmıştı: Mir Sistemi Nedir? Hangi Bankalarda Mir Sistemi Askıya Alındı?

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) Rusya'nın ödeme sistemi MIR hakkında bir uyarı yayımladı. Yapılan açıklamalara göre; Rus ödeme sistemi Mir kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulanacak. Duyurunun ardında bazı bankalar Rus ödeme sistemi Mir'i askıya aldı. Kısa sürede gündem olan konunun ardından 'Mir nedir? Hangi bankalar Mir sistemini askıya aldı?

ABD Tarafından Yaptırım Uyarısı Yapılmıştı: Mir Sistemi Nedir? Hangi Bankalarda Mir Sistemi Askıya Alındı?
23 Eylül 2022 | 10:53
Son Güncelleme:

MIR Sistemi Nedir?

''Mir sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir.

Mir sistemi, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı.

Mir sisteminde çalışan ilk kartlar Aralık 2015'te piyasaya sürüldü. Rusya'nın önde gelen bankası Sberbank tarafından da Ekim 2016'da kullanılmaya başlandı. 2016 yılı sonunda 64 banka tarafından 1.76 milyon Mir kartı çıkarıldı ve Kasım 2019'a kadar bu sayı 69.8 milyona yükseldi.''
Rus ödeme sistemi Mir'in kullanımı, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistler arasında oldukça yaygın olduğu biliniyor.

MIR Hangi Ülkelerde Kullanılıyor?

Rusya, Türkiye, Özbekistan, Tacikistan, Abhazya, Güney Osetya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Vietnam, BAE, Kore Cumhuriyeti, Küba, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İran, İsrail, Çin
Yapılan açıklamaların ardından bazı Türk bankaları MIR sitemini askıya aldı.

İş Bankası ve Denizbank Mir sistemini askıya aldıklarını açıkladı. Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankaları sistemi kullanmaya devam ediyor.