2024 Kayıtlara Geçen En Sıcak Yıl Oldu: Küresel İklim Krizi Alarm Veriyor
Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2024 yılının yüzey sıcaklığının sanayi öncesi dönemin ortalamasının 1,55 derece üzerinde kaydedilerek tarihteki en sıcak yıl olduğunu doğruladı.
Dünya Meteoroloji Örgütü’nün (WMO) yayımladığı rapora göre, 2024 yılı, yüzey sıcaklığının sanayi öncesi dönem (1850-1900) ortalamasının 1,55 derece üzerine çıkmasıyla tarihe en sıcak yıl olarak geçti. 2015-2024 arası dönem, kayıtlara geçen en sıcak 10 yıl olarak belirlenirken, bu süreçte küresel sıcaklıkların 1,5 derece eşiğini ilk kez aşmış olması dikkat çekti.
Rapor, 2024’te kara ve deniz yüzey sıcaklıklarında ve okyanus ısısında olağanüstü artışlar görüldüğünü ortaya koydu. Ayrıca yükselen deniz seviyeleri ve buzul çekilmesi gibi kritik iklim değişikliği göstergelerinin bu dönemde rekor seviyelere ulaştığı belirtildi.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, rapora ilişkin yaptığı açıklamada, “Bu, küresel ısınmanın somut ve inkar edilemez bir gerçek olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. 2025’te çığır açan iklim eylemleri gereklidir. İklim felaketinin en kötüsünden kaçınmak için hala zaman var ancak liderlerin hemen harekete geçmesi gerekiyor” dedi.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo ise, iklim değişikliğinin ciddi etkilerine dikkat çekerek, “Son on yıl boyunca sadece birkaç rekor kıran yıl yaşamadık, tam bir sıcaklık serisi gördük. Yükselen deniz seviyeleri, eriyen buzullar ve aşırı hava olayları, insan faaliyetlerinin yol açtığı rekor düzeydeki sera gazı emisyonları ile desteklendi” ifadelerini kullandı.
Paris Anlaşması Hedefleri Tehlikede
Raporda, sıcaklık artışının sanayi öncesi döneme göre 1,5 dereceyi aştığı bir yılın yaşanmasının Paris Anlaşması hedeflerinden tamamen vazgeçildiği anlamına gelmediği vurgulandı. Ancak bu durumun, ısınmayı sınırlamak için daha güçlü önlemler alınması gerektiğine işaret ettiği belirtildi. Saulo, “Her bir derecelik sıcaklık artışının, hayatlarımız, ekonomilerimiz ve gezegenimiz üzerindeki etkilerini artırdığını unutmamalıyız” dedi.